diumenge, 14 de novembre del 2010

PROGRAMA MOBILITZA'T PER LA SELVA

Mobilitza't per la selva

Més de 54.000.000 de línies de telefonia mòbil

A Espanya existeixen avui dia més de 54.000.000 de línies de telèfons mòbils per a poc més de 46 milions d’habitants. A aquest impressionant número de terminals cal afegir-hi aquells mòbils més antics que són reemplaçats i que els ciutadans guarden o llencen a les escombraries, sent la tassa de reciclatge menor al 5%. Si multipliquem aquests números pels països de l’anomenat “món desenvolupat”, les xifres són esfereïdores.

Explotació del coltan

Al mateix temps, l'explotació del coltan, un valuós mineral què és fa servir en els nostres mòbils, ordinadors i consoles, està en el centre dels enfrontaments que produeixen milers de víctimes i refugiats a la República Democràtica del Congo. Per a satisfer la nostra creixent demanda, la mineria il·legal fa servir ma d’obra semi-esclavitzada, destruint a més, els hàbitats de moltes espècies com els ximpanzés i goril·les, en greu perill per la caça furtiva i la desforestació.


Vols saber com pots ajudar tu a disminuir aquesta demanda, reciclar i generar recursos per a protegir aquests ecosistemes? Enviant mòbils en desús, entre tots podem marcar una gran diferència

Què és?

“Mobilitza’t per la selva” és una campanya de reciclatge de mòbils que llança l’ Institut Jane Goodall Espanya, amb el recolzament de la primatòloga i conservacionista Jane Goodall, ambajadora de l’Any del Goril·la 2009, Premi Príncep d’Astúries 2003 i Missatgera de la Pau per Nacions Unides.



La campanya proposa allargar la vida útil dels nostres mòbils, i a la vegada, ens ofereix als ciutadan@s, una forma fàcil i gratuïta d’aportar mòbils en desús (en funcionament o no). Amb això aconseguim:

- reutilitzar terminals i reduir la insostenible demanda dels seus components

- reciclar elements útils i disposar adequadament dels materials tòxics, evitant la contaminació del medi

- recaptar fons pels programes d’educació, conservació i desenvolupament al Congo, com el del Centre de Recuperació de Ximpanzés de Tchimpounga
. Allà, l’Institut Jane Goodall te cura de més de 140 ximpanzés rescatats, la gran majoria arriben en pèssimes condicions desprès de ser decomissats a caçadors, traficants o particulars



Extracció de coltan: Gran part de les reserves mundials de coltan utilitzat en la nostra tecnologia quotidiana, així com en la industria armamentística, es troben a l'est de República Democràtica del Congo, una zona de permanent conflicte on s'han produït milions de morts i desplaçats. L'extracció de coltan fa servir mà d'obra semiesclavitzada, i a la zona del cèlebre Parc Nacional Kahuzi-Biega afecta també a las ja amenaçades poblacions de goril·les i ximpanzés.

Fabricació de mòbils: La nostra gran demanda de coltan -provocada per l'adquisició i renovació permanent de mòbils, consoles i ordinadors-, dispara el preu d'aquest mineral escàs (s'arriba a pagar 400 $/kilo) i provoca conflictes bèl·lics, l'ús de mà d'obra semiesclavitzada, la matança de goril·les, ximpanzés i moltes altres espècies, i la degradació del seu mitjà. A la vegada, els nostres creixents desfets tecnològics contaminen el nostre medi ambient. Un bon primer pas és disminuir el nostre consum i aprendre a reciclar.


Educació, desenvolupament i conservació: Donant els teus mòbils (funcionin o no) col·labores amb els programes de conservació que es duen a terme al Congo per l'IJG: campanyes d'educació, plantacions, projectes de desenvolupament sostenible i el manteniment del Centre de rescat de ximpanzés de Tchimpounga, depenent de l'Institut Jane Goodall. Allí els ximpanzés rescatats són atesos per experimentats cuidadors, dirigits per la veterinària espanyola Rebeca Atencia, i viuen en grups en un entorn natural, amb sortides diàries al bosc, planejant-se la seva futura reintroducció a la selva. Part de la seva manutenció s'obté a través del programa d'apadrinament
Chimpamig@s

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada